Fit op de werkvloer

Zo blijf je je mentaal fit voelen op je werk

Iedereen wil zich blij voelen op het werk. Je bent er immers een groot deel van de week. Veel mensen zien hun collega’s een stuk meer dan hun gezin en familie. Dan is het belangrijk dat je op een plek bent waar je je prettig voelt. Helaas is de praktijk voor flink wat werkenden anders. En dat is jammer, want het is best eenvoudig om iets aan de onvrede op je werk te doen.

Spreek je onvrede uit

Het is voor veel mensen al lastig om op het werk over gevoelens te praten, helemaal als dit gevoelens van onvrede zijn. Je bent immers in dienst bij het bedrijf en wordt geacht om je volledig voor het bedrijf in te zetten. Dat is moeilijk als je niet goed in je vel zit. Door open te communiceren over wat je dwars zit, kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Voor je werkgever is het namelijk ook beter om personeel te hebben dat gelukkig is.

Communiceren is sowieso de belangrijkste factor op de werkvloer, ook naar je collega’s toe. Daarmee bedoelen we niet dat je je hele hebben en houwen op tafel hoeft te gooien. Communicatie met collega’s begint met respect naar elkaar toe. Op de werkvloer kan al snel wat onvrede zijn. Niet iedereen kan immers beste vrienden zijn. Dat is ook helemaal niet nodig, zolang er maar onderling respect is. Dat komt het werkplezier alleen maar ten goede.

Sta open voor verandering

Tijden veranderen. Vroeger ging je rond je 20e ergens werken en was de kans groot dat je er 20 jaar later nog steeds werkte. Daar is niks mis mee, maar tegenwoordig switchen mensen sneller van baan. Een mogelijke uitkomst van de onvrede op je werk is dat je afscheid gaat nemen.

Dit kan een afscheid van je werkgever zijn, maar ook een verandering van functie kan wonderen doen. Ieder mens heeft uitdaging nodig, ook in het werk. Door jaren achter elkaar hetzelfde werk te doen, kom je een beetje in een sleur. Werk wordt dan te veel routine. En dan kan het nog lang zijn tot je pensioen. Verandering van spijs doet ook in dit geval eten.

Zorg voor een goede balans met privé

Zoals we daarnet al aangaven is de kans groot dat je je collega’s vaker ziet dan je gezin, familie en vrienden. Dat kan wel eens voor wrijving zorgen. Een goede balans tussen werk en privé is dan ook zeer belangrijk.

Gelukkig zijn er talloze manieren om werk en privé wat meer in balans te krijgen. De coronacrisis heeft daar voor een deel aan bijgedragen. Remote werken is zowat de norm geworden. Stel dat je vier dagen in de week werkt, en je kunt twee van die dagen vanuit huis werken, dan is de kans groot dat je mentaal meteen een stuk fitter bent. Geen files meer en je kunt gewoon aanschuiven tijdens het avondeten. En als extra voordeel heeft remote werken dat je de dagen op kantoor weer meer gaat waarderen.