“Je moet de huid eerst maar eens goed laten verbranden, dan word je mooier bruin.” Het is een van de wijsheden van vroeger die geen stand heeft gehouden. Gelukkig maar, want het is heel slecht voor je huid om na een middagje in de zon roodverbrand het strand te verlaten. Behalve dat het pijnlijk is, kun je er huidkanker van krijgen. Daarnaast werkt het huidveroudering in de hand.
Voor deze problemen hoeft de huid trouwens niet eens te verbranden. Als we kijken naar het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes, dan spelen uv-stralen hier een grote rol in. Het vervelende daarvan is dat je, zeker als je de 30 bent gepasseerd, niet meer ongestraft middagen achter elkaar op het strand kunt bakken. Maar het voordeel is dat je op verschillende manieren je gezicht kunt beschermen. Zonbescherming zit namelijk in zonnebrand, maar ook in dagcrèmes met SPF. Alleen welke factor heb je nodig?
Beschermingsfactor heeft niet alleen met je huid te maken
Het is erfelijk bepaald hoe snel je verkleurt door de zon. Dit heeft niks te maken met welke zonbescherming (SPF) je gebruikt. SPF wordt weergegeven in cijfers. Factor 10 is een relatief lage bescherming, 50+ is de hoogste factor.
Bij het bepalen van de factor kijk je naar welk type huid je hebt, en wat de zonkracht is. Als je hartje zomer een middag met ontbloot bovenlijf in de zon gaat liggen, heb je een flinke factor nodig, ongeacht je huidtype. Minstens SPF 30, maar het liefst 50. Iedere twee uur moet je bijsmeren. En als je even hebt afgekoeld in de zee of het zwembad, mag je meteen weer smeren.
De verschillende huidtypen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen 6 huidtypen. Mensen met rood of lichtblond haar en een zeer lichte huid hebben huidtype 1. Zij verbranden al na 5 of 10 minuten in de zon en hebben minimaal SPF 30 nodig.
Ook huidtype 2 heeft een lichte huid en wordt langzaam bruin. Mensen met deze huid verbranden minder snel en hebben minimaal factor 20 nodig.
Huidtypes 3 en 4 hebben minimaal SPF 10 tot 15 nodig, omdat ze een licht getinte huid en niet zo snel verbranden. En als je een donkere huid hebt is SPF 10 voldoende. Je moet er dus wel rekening mee houden dat je zodra je echt gaat bakken in de volle zon minstens SPF 30 nodig hebt.
Is er een verschil tussen SPF in dagcrème of zonnebrand?
De kans is groot dat er in jouw dagcrème zonbescherming zit. Welke factor dat is, kun je op het potje zien. Stel dat dit SPF 30 is, dan is de kracht daarvan net zo groot als van een zonnebrandcrème met deze factor. Daar zit dus helemaal geen verschil in.
Het werkt niet zo dat je ze bij elkaar op kunt tellen. Als je dagcrème met SPF 30 gebruikt en daar nog een factor 20 zonnebrand overheen smeert, kom je niet aan 50. Wel ben je met twee lagen wat beter beschermd.