Wat is de beste sport om af te vallen

Wat is de beste sport om af te vallen?

Van sporten kun je afvallen. En als het je puur om het afvallen te doen is, wil je natuurlijk weten wat de beste sport is om snel kilo’s kwijt te raken. Het is echter niet zo makkelijk om de naam van een of twee sporten te droppen. Je hebt namelijk afvallen en afvallen. En dan hebben we het nog niet eens over de lichamelijke eigenschappen die bij ieder mens anders zijn. Daarom duiken we in dit artikel dieper in de wereld van sporten en afvallen.

Dit doet sporten voor je lichaam

Sporten is een inspanning waar brandstof voor nodig is. Die brandstof komt er in de vorm van koolhydraten die verbrand worden. Koolhydraten heb je overigens de hele dag nodig. Als je naar het toilet loopt, huishoudelijke werkzaamheden verricht, je schoenen aantrekt, werkelijk bij alles. Zelfs als je slaapt, gaat de verbranding gewoon door.

Maar wat gebeurt er als je aan het sporten bent? Dan draait het kacheltje op volle toeren en moeten er blokjes bij. Het wordt interessant als je koolhydraten op zijn. Het lichaam gaat dan namelijk de vetreserves aanspreken. En dan gaat het extra hard met je gewicht.

Duursporten

Al lange tijd wordt gezegd dat cardiotraining het beste is om af te vallen, oftewel duursporten. Hierbij beweeg je langere tijd matig intensief. Dan kun je denken aan een uur wandelen, twee uur fietsen of een half uur hardlopen. Dit doe je op een tempo dat eenvoudig is vol te houden. Dit is zeker effectief, maar het is niet zo dat je alleen kunt afvallen als je duursporten doet.

HIIT training

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit is een zeer intensieve training die afhankelijk van je niveau een kwartier tot half uur duurt. Na deze training ben je kapot, maar heb je ontzettend veel calorieën verbrand. Ook een HIIT is een prima manier om af te vallen.

Als je kijkt naar waar je de meeste calorieën mee verbrandt, dan is dit met touwtjespringen. Je moet echter een ijzeren conditie hebben om dit een half uur aan een stuk te kunnen doen.

Krachttraining

We schreven al dat er verschillende vormen van afvallen zijn. Als je puur gefixeerd bent op de (slimme) weegschaal, is krachttraining niet zo’n goed idee. Krachttraining is zeer effectief voor het verbranden van vet. Door de zware oefeningen wordt vet omgezet in spierkracht. Voor je lichaam is dit erg goed, voor je gewicht wat minder. Spieren wegen namelijk meer dan vet. Krachttraining is dus zeker geen nee, want het is goed voor je. Maar puur voor de kilo’s kun je beter wat anders doen.

Conclusie: wat kun je het beste doen om af te vallen?

Al doende leert men, en dat geldt in deze ook een beetje. Ieder lichaam is anders. Het zou goed kunnen dat jouw lichaam het snelst afvalt door dagelijks een uur te wandelen. Anderen hebben meer baat bij krachttraining. Wij adviseren je om een combinatie van kracht en cardio te doen. Vanwege de variatie is dit ook het makkelijkst vol te houden.