Slaapproblemen

Vijf tips om beter te slapen

Nog even de meeting van morgen doornemen. En ligt alles klaar voor de kinderen die weer vroeg naar school of de opvang moeten? Oh ja, er moet morgen ook nog worden gesport.

Er kan nogal wat door je hoofd gaan als je in bed gaat liggen. Veel mensen hebben dan ook moeite met het vatten van de slaap. Gemiddeld duurt het tien tot twintig minuten, maar dit gemiddelde gaat lang niet voor iedereen op. Met deze 5 tips kun je makkelijker en sneller van je nachtrust genieten.

1. Zet de schermen eerder uit

We weten hoe moeilijk dit is, maar probeer in het laatste uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm te turen. En dan gaat het niet alleen over je smartphone, maar ook over de laptop en de televisie. Het is heel verleidelijk om voordat je naar bed gaat nog even een serie te kijken. Diverse onderzoeken hebben echter uitgewezen dat het veel beter is om een ontspannende activiteit te doen, waarbij je ogen rust krijgen. Een voorbeeld is het luisteren naar klassieke muziek. Zo komen je ogen en geest alvast tot rust.

2. Let op met cafeïne

Een kop koffie vlak voor het slapen gaan is niet handig. Maar wist je dat sporen van cafeïne tot 12 uur na inname nog in je lichaam kunnen zitten? En dat heeft invloed op je slaap. Je laatste kop koffie mag dus ergens rond 10 of 11 uur liggen, afhankelijk van hoe laat je naar bed gaat.

3. Gebruik lavendelolie

Als je gaat googelen op hulpmiddelen om te slapen, zul je veel middelen zien. We zeggen echt niet dat ze niet werken, maar een deel zal toch ook tussen de oren zitten. Prima, als het voor jou werkt, is dat ideaal. Maar als je kijkt naar middelen met een bewezen werking, dan kom je uit bij lavendelolie. De geur van lavendel verlaagt de bloeddruk en vertraagt onze hartslag. Door voor het slapen gaan enkele druppeltjes op je kussen te doen, val je heerlijk in slaap.

4. Houd het koel

Je kent het wel, van die warme nachten in de zomer waarbij je geen koel plekje op je kussen kunt vinden. Heel vervelend. Maar ook de rest van het jaar is het beter om het lekker fris te houden in de slaapkamer. Een temperatuur tussen 16 en 18 graden is de ideale temperatuur om te slapen. Dit heeft met je lichaamstemperatuur te maken. Die daalt namelijk als je slaapt, door de aanmaak van melatonine. Melatonine is een stofje dat door de hersenen wordt aangemaakt als het donker is. Je interne klok krijgt dan te horen dat het tijd is om te slapen. Een koele slaapkamer helpt hierbij.

5. Gebruik geen pillen

We zijn niet tegen pillen, zeker niet voor mensen met ernstige slaapproblemen. Maar het nadeel van pillen is dat je er afhankelijk van kunt worden. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Probeer daarom slaappillen als laatste redmiddel te zien en probeer eerst de vier andere tips.