Stoppen met roken

Stoppen met roken: zo kun jij het volhouden

Iedere roker weet dat het niet gezond is. En stiekem zou iedere roker wel willen stoppen. Om te beginnen is roken erg duur, maar nog veel kostbaarder zijn de negatieve gevolgen voor je gezondheid. Roken veroorzaakt kanker en hart- en vaatziekten, is funest voor je conditie, je gebit en je huid. Nogmaals, iedere roker wil het liefste stoppen.

Alleen is het o zo lastig om geen sigaret meer aan te raken. Lichamelijk mag de nicotine dan na enkele dagen uit je lichaam zijn, in je hoofd blijf je nog veel langer een roker, misschien wel voor eeuwig. Dat kunnen we niet veranderen, maar we kunnen je wel wat handvatten geven om de lastige momenten te overwinnen.

De feiten

Eerst maar eens wat feiten over stoppen met roken. Nicotine is de verslavende stof in sigaretten en shag, dit is na 2 dagen al uit je lichaam verdwenen. De koolmonoxide is zelfs al na een dag weg. Na 2 dagen ruik je al een stuk beter en proef je meer van je eten. Je zult ook snel merken dat je ademhaling soepeler verloopt.

Wel kun je in de eerste weken een vervelend hoestje hebben. Je longen zijn dan namelijk bezig met het opruimen van de troep. Dit hoestje gaat vanzelf over. En als je het over jaren zonder sigaret hebt, verkleint de kans op een hartaanval en longkanker aanzienlijk.

Wat doe je op de zware momenten?

In theorie zou het na 2 dagen dus een stuk makkelijker moeten worden. Vraag het maar aan iedere ooit gestopte roker om je heen, dit is niet het geval. De eerste week heb je het niet heel erg naar je zin. Je kent misschien de verhalen van stoppers die zitten te trillen. Dit zijn uitzonderingen, het grootste probleem is dat je vaak zin hebt in een sigaret.

Nicotinetabletten of -pleisters

Het is voor ieder mens verschillend wat werkt en wat niet. Nicotinetabletten of pleisters hebben al veel mensen geholpen. Een tablet kun je innemen als de drang naar een sigaret te groot wordt. De nicotine hierin zorgt dat de trek verdwijnt. En pleisters geven een constante stroom aan nicotine. De verslaving wordt hiermee niet gestopt, de gewoonte om te roken wel. En dat is het moeilijkste aan stoppen.

Beloon jezelf

Op een zeldzame uitzondering na zal niemand beweren dat stoppen met roken leuk is. Het is een moeilijke klus die je alleen met veel wilskracht tot een goed einde kan brengen. Daarom mag je jezelf zeker belonen. Veel mensen leggen het geld dat ze besparen met roken opzij om er iets leuks van te kopen. Even jezelf trakteren, want je mag trots zijn.

Zorg voor afleiding

Met name in de eerste weken zul je nog geregeld in de verleiding komen om te roken. Het is op die momenten zaak om voor afleiding te zorgen. Ga een stukje wandelen, lees een boek of ga mediteren. Er zijn genoeg manieren om voor afleiding te zorgen. En verder is het een kwestie van flink zijn en volhouden. Dan gaat het ook jou lukken!