Prikkelbaar darm syndroom

Prikkelbare darmen? Dit kun je doen om het leed te verzachten

Een kwart van de Nederlanders heeft te maken met chronische darmklachten. Die klachten kunnen uiteenlopen van heel licht tot zeer zwaar. Vooral dat laatste is uiteraard vervelend, omdat zware darmproblemen je leven gaan beheersen. Bij ziektes zoals Crohn en colitis ulcerosa wordt er een diagnose vastgesteld. Maar de meeste mensen moeten het doen met het Prikkelbaar Darm Syndroom.

PDS is een aandoening die veel darmproblemen omvat, van obstipatie tot diarree en alles ertussenin. Het lastige is dat er geen medicijn voor is. Maar je kunt zelf wel het een en ander doen om de klachten zo beheersbaar mogelijk te houden.

Geregeld bewegen

Bewegen is goed voor de spijsvertering. Dagelijks een half uur is al voldoende. En bewegen kan op allerlei manieren. Tijdens je lunchpauze een stuk wandelen en je hebt je dagelijkse portie alweer gehad. Fanatiek sporten is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar je moet er wel rekening mee houden dat je darmen zware inspanningen niet zo leuk vinden. Als je dit overigens maar één of twee keer per week doet, is het geen probleem.

Weet wat je eet

Iedereen met darmklachten zal beamen dat het een heel traject is om je darmstelsel goed te leren kennen. Je krijgt immers niet op een briefje welke voeding lekker valt en wat niet. En als je klachten krijgt na een maaltijd, zijn er veel mogelijke veroorzakers. De beste manier om inzicht in de mogelijke rol van voeding te krijgen, is door het FODMAP-dieet te volgen.

Tijdens dit dieet worden gedurende een periode van 6 weken voedingsmiddelen die voor darmproblemen kunnen zorgen weggelaten. Het is een te lange lijst om hier op te noemen, maar het komt erop neer dat je geen zuivel, tarwe (gluten), bepaalde groenten (zoals kool) en fruit (vanwege de fructose) mag eten. Na die 6 weken worden de mogelijke triggers weer één voor één toegevoegd. Als je lichaam extra heftig reageert op bijvoorbeeld een glas melk, dan weet je dat je niet zo goed tegen lactose of koemelk kunt.

Probeer te ontspannen

Je darmen en je hersenen zou je kunnen omschrijven als een moeizaam verlopend huwelijk. Ze staan heel de tijd met elkaar in verbinding en versterken elkaars gevoel. Tot nu toe lijkt het een goed huwelijk, maar het is moeizaam omdat je met je hoofd je darmklachten kunt verergeren. Vreemd is dit niet, omdat het lastig is te ontspannen als je buikkrampen hebt.

Toch is dit aan te raden, omdat ontspanning zorgt voor verlichting van de klachten. Dit kan op verschillende manieren. Sommigen gaan een stukje wandelen, anderen gaan mediteren. Het maakt ook niet uit wat je doet, als je maar ontspant. Zo sturen je hersenen geen onnodige negatieve prikkels naar je darmen.

Een stukje acceptatie

Dit is de moeilijkste. Darmklachten kunnen je leven echt beheersen, en dan is het vervelend als je hoort dat je het moet accepteren. Hoe moeilijk dit ook is, is het wel het proberen waard. Het berustende gevoel van de acceptatie kan namelijk een verlichtende werking hebben.