Welke koortsthermometers zijn er

Koortsthermometer kopen: dit zijn de mogelijkheden

Als je een koortsthermometer gaat kopen, heb je de keuze uit flink wat mogelijkheden. Bij een thermometer kijk je niet alleen naar de kwaliteit van de meting, maar ook naar hoe de thermometer gebruikt wordt. Vroeger werd de temperatuur oraal of rectaal gemeten.

Dat is ook nu nog een mogelijkheid, maar er zijn metingen die een stuk sneller zijn. Maar deze manieren zijn weer iets minder nauwkeurig. In dit artikel leggen we je uit wat de voor- en nadelen zijn van de diverse thermometers.

Digitale thermometer

De digitale thermometer kun je op diverse plekken van je lichaam gebruiken. Deze thermometer gebruik je bijvoorbeeld voor een rectale meting, oftewel in de anus. Ook als je de thermometer onder je tong of oksel wilt gebruiken, is een digitaal model de juiste keuze.

Het voordeel van deze meting is dat het de meest nauwkeurige is, mits je de temperatuur via de anus meet. De oksel en onder de tong zijn wat minder precies. Voor deze metingen wordt geadviseerd om een halve graad bij de temperatuur op te tellen.

Niet de meest comfortabele methode

Tegenover de nauwkeurigheid van de rectale meting staat het comfort. Een thermometer in de anus wordt door de meeste mensen niet als overdreven prettig ervaren. En praktisch is het ook niet altijd. Als je alleen woont, is het niet zo simpel om een rectale temperatuurmeting te doen.

Oorthermometer

De oorthermometer wordt het meest door huisartsen gebruikt. De lichaamstemperatuur wordt hierbij gemeten door de thermometer in het oor te steken. De thermometer registreert de temperatuur via het trommelvlies. De meting duurt nog geen seconde, waardoor het een hele snelle methode is. Ook is deze meting een stuk comfortabeler dan via de anus.

Uitslag wat minder betrouwbaar

Een nadeel van deze thermometer ten opzichte van de digitale is dat het meetresultaat wat minder exact is. De uitslag kan net wat lager uitvallen dan de daadwerkelijke lichaamstemperatuur. Omdat oorthermometers steeds beter worden, is het verschil zeker niet groot. Het is niet zo dat als de thermometer 36,8 aangeeft dat je koorts hebt. De marge is bij een goede oorthermometer maximaal 0,2 graden.

En voor baby’s is het niet de meest handige manier. Hun gehoorgang is namelijk nog smal, waardoor het trommelvlies niet bereikt kan worden.

Voorhoofdthermometer

Voor de coronacrisis hadden nog maar weinig mensen van een voorhoofdthermometer gehoord. Toen de wereld een klein beetje van het slot ging en mensen weer mochten vliegen en in hotels konden overnachten, was een van de voorwaarden dat ze geen koorts hadden. Die metingen gebeurden met een voorhoofdthermometer.

Snel en hygiënisch

De voordelen van een meting via het voorhoofd zijn de snelheid en de hygiëne. Net als bij een oorthermometer weet je binnen een seconde of je koorts hebt of niet. Het meetresultaat is minder nauwkeurig dan bij een rectale meting, maar ook voorhoofdthermometers worden steeds betrouwbaarder.

Daarnaast is het een heel hygiënische manier van meten. Een voorhoofdthermometer hoeft namelijk geen contact met de huid te maken. Daardoor is het een ideale thermometer voor metingen bij grotere groepen, maar ook voor gezinnen.