Kniebraces zijn jouw bondgenoot voor blessurepreventie en boortzetting van Sport

Kniebraces zijn jouw bondgenoot voor blessurepreventie en voortzetting van sport

Sporten is een prachtige manier om actief te blijven en plezier te beleven, maar het brengt ook risico’s met zich mee, vooral als het gaat om knieblessures. Deze blessures kunnen niet alleen pijnlijk zijn, maar ook het vermogen om van je favoriete sport te genieten beperken. Gelukkig bieden kniebraces een effectieve oplossing om blessures te voorkomen en de voortzetting van sport mogelijk te maken. In dit artikel zullen we bespreken hoe een kniebrace je kan helpen om actief te blijven en voor welke blessures deze geschikt is.

Knieblessures bij sporten: een veelvoorkomend probleem

Sporten, of het nu gaat om voetbal, basketbal, hardlopen, of skiën, brengt vaak onvermijdelijke fysieke belasting met zich mee, vooral voor de knieën. Deze gewrichten zijn vatbaar voor blessures, vanwege de vele bewegingen en impact die ze moeten verdragen. Blessures zoals verrekkingen, verstuikingen, voorste kruisband- of meniscusletsels komen vaak voor. Deze blessures kunnen ernstig zijn en vereisen vaak langdurige revalidatie.

Hoe een kniebrace je kan helpen tijdens het sporten

Een kniebrace is een hulpmiddel dat speciaal is ontworpen om extra ondersteuning te bieden aan het kniegewricht. Hier zijn enkele manieren waarop een kniebrace je kan helpen tijdens het sporten:

 1. Stabiliteit en Ondersteuning: Een van de belangrijkste voordelen van het dragen van een kniebrace is het bieden van extra stabiliteit en ondersteuning aan het kniegewricht. Dit is van onschatbare waarde voor sporters, omdat het kan helpen bij het voorkomen van ongewenste bewegingen en de kans op blessures verkleint. Het ondersteunt het kniegewricht, waardoor de kans op verdraaiing of verrekking wordt verminderd.
 • Pijnverlichting: Kniebraces kunnen effectief helpen bij het verminderen van pijn in het kniegewricht. Ze oefenen druk uit op het gebied rond de knie, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en het verlichten van pijn. Dit maakt sporten comfortabeler en minder pijnlijk voor mensen met bestaande knieklachten.
 • Preventie van Blessures: Zelfs als je geen eerdere knieblessure hebt gehad, kan het dragen van een kniebrace helpen bij het voorkomen van toekomstige blessures. Dit is bijzonder relevant voor sporten met veel kniebelasting, zoals hardlopen, basketbal en voetbal. Een kniebrace kan een extra beschermingslaag bieden om blessures te voorkomen.

Voor welke blessures is een kniebrace geschikt?

Kniebraces zijn geschikt voor een breed scala aan knieblessures en aandoeningen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende blessures waarbij het dragen van een kniebrace nuttig kan zijn:

 1. Verrekkingen en Verstuikingen: Verrekkingen van de kniebanden of verstuikingen van de spieren rond de knie zijn veelvoorkomende blessures bij sporters. Een kniebrace kan helpen bij het stabiliseren van het gewricht en het voorkomen van verdere schade.
 • Voorste Kruisbandblessures: Blessures aan de voorste kruisband zijn vaak ernstig en vereisen vaak chirurgische ingrepen. Een kniebrace kan echter nuttig zijn tijdens de herstelperiode of als onderdeel van de revalidatie na de operatie.
 • Meniscusletsels: Een blessure aan de meniscus kan pijn en instabiliteit in de knie veroorzaken. Een kniebrace kan helpen bij het stabiliseren van het gewricht en het verminderen van de belasting op de meniscus.
 • Patellatendinitis: Bij patellatendinitis is de pees die de knieschijf verbindt met het onderbeen ontstoken. Een kniebrace kan helpen de druk op de pees te verminderen en pijn te verlichten.
 • Artritis: Voor mensen met artritis in de knie kan het dragen van een kniebrace de pijn en stijfheid verminderen, waardoor ze comfortabeler kunnen bewegen tijdens het sporten.
 • Postoperatieve Revalidatie: Na een knieoperatie, zoals een voorste kruisbandreconstructie, kan een kniebrace de ondersteuning bieden die nodig is tijdens de revalidatieperiode.

Hoe kies je de juiste kniebrace?

Er zijn verschillende soorten kniebraces beschikbaar, elk ontworpen om aan specifieke behoeften te voldoen. De keuze van de juiste kniebrace hangt af van de aard van de blessure en de activiteit waarvoor je deze wilt gebruiken. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten kniebraces (bron: altijdsporten.nl):

 1. Kniebandage met open patella: Deze brace heeft een uitsparing rond de knieschijf, waardoor de druk op het gewricht wordt verminderd. Het is geschikt voor algemene kniepijn en patellofemoraal pijnsyndroom.
 • Kniebrace met gesloten patella: Deze brace bedekt de knieschijf volledig en biedt meer stabiliteit. Het is nuttig bij instabiliteit, verrekkingen en verstuikingen.
 • Kniebrace met scharnieren: Braces met scharnieren bieden extra ondersteuning en stabiliteit. Ze zijn vaak geschikt voor mensen met ernstigere knieblessures of na een operatie.
 • Compressie-kniebrace: Deze brace is ontworpen om de bloedcirculatie te verbeteren en zwelling te verminderen. Het is nuttig bij tendinitis en milde verrekkingen.
 • Neopreen-kniebrace: Gemaakt van neopreenmateriaal, biedt deze brace compressie en warmte, wat kan helpen bij pijnverlichting en blessurepreventie