Dementerende ouderen

Hulpmiddelen voor dementerende ouderen: hoe ze kunnen helpen bij het dagelijks leven

Leven met dementie is niet gemakkelijk. Het is echter ook weer niet zo dat er helemaal niets meer mogelijk is. Wanneer je zorgt voor de juiste hulpmiddelen voor dementerende ouderen, dan kan je nog een heel eind komen. Het is slim om je te verdiepen in wat er allemaal te krijgen is. Dat kan je bijvoorbeeld op Ouderenwegwijs.nl doen. Daarnaast willen wij je ook graag wat tips geven. Zo kan je direct zorgen dat de kwaliteit van leven een stuk beter wordt voor mensen met dementie.

Een goede klok

Misschien wel het bekendste hulpmiddel is de klok voor dementerenden. In de eerste plaats zijn de weergave van onder andere de tijd en datum heel duidelijk zodat deze goed te begrijpen zijn. Dat is natuurlijk alvast een goed punt. Daarnaast is het zo dat deze klokken ook vol met handige extra functies zitten. Op die manier kan je er namelijk zeker van zijn dat zowel voor de dementerende zelf, als voor de verzorgers allemaal wat gemakkelijker wordt. Het is fijn om met zo’n simpel hulpmiddel al zoveel te kunnen bereiken. Er zijn veel modellen op de markt, dus er is altijd een passende te vinden.

Een horloge met gps

Als het gaat om de extra functies van klokken, dan kan je dat ook betrekken op het horloge. Dit is er niet alleen voor dementerenden om te zorgen dat ze de tijd kunnen zien. Het is juist ook belangrijk om andere functies te benutten. Zo is het bijvoorbeeld zo dat in de moderne horloges ook gps is ingebouwd. Op die manier kan je dus zorgen dat de mensen die met dementie te volgen zijn. Wanneer ze dan eventueel verdwalen, zijn ze altijd ook weer terug te vinden. Dit scheelt natuurlijk ook wel heel veel zorgen.

Beter met medicijnen omgaan

Een ander belangrijk punt voor mensen met dementie is dat er een methode nodig is om ze goed met medicijngebruik om te laten gaan. Denk aan het slikken van de juiste medicijnen op het juiste moment in de juiste hoeveelheid. Een medicijndispenser kan dan heel veel waarde hebben. Dit is namelijk het hulpmiddel waarmee dit allemaal exact op maat wordt verzorgd. Wat je nodig hebt, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Medicijngebruik bevordert de gezondheid natuurlijk alleen wanneer het ook op de juiste wijze wordt gedaan. Daar kunnen deze hulpmiddelen veel in betekenen.

Zorgen voor meer structuur

Tot slot is het handig om hulpmiddelen in te zetten die zorgen voor wat meer structuur in het leven. De juiste dagstructuur kan al het verschil maken voor mensen die met dementie te maken hebben. In dat opzicht is het dus ook wel heel aantrekkelijk om hulpmiddelen te gebruiken die dit makkelijker maken. Je kan daar een heel groot verschil mee maken. Deze planners maken het zelfs mogelijk om dementerenden nog iets meer zelf te laten doen. Dat is natuurlijk helemaal een fijne zaak. Je kan op die manier een grote positieve impact op het leven hebben.