Gezond sporten

Gezond sporten: zo doe je dat (en zo niet)

Sporten is goed voor je. Tenminste, dat zeggen mensen die er verstand van hebben. Er zijn echter ook een aantal dingen die ervoor zorgen dat het sporten helemaal niet meer zo gezond voor je is. En dan slaat het zijn doel voorbij. In dit artikel geven we je tips wat je wel en wat je vooral niet moet doen.

Wel doen: iedere dag beweging

Je lichaam heeft ook rust nodig, maar iedere dag beweging is zeker goed voor je. Gemiddeld een half uur per dag heeft iedereen nodig, dit mag ook gerust wat meer zijn. Dagelijks bewegen is goed voor je spijsvertering, voor je hart, je spieren, voor je hele lichaam.

Het is belangrijk om, als je een fanatieke sporter bent, minstens één dag per week rustig aan te doen. Je moet namelijk ook de tijd krijgen om te herstellen van de geleverde inspanningen. Een dag na een fanatieke training (of een wedstrijd) een half uur tot drie kwartier heel rustig bewegen komt het herstel alleen maar ten goede.

Niet doen: altijd vol gas

Het zal je na het vorige punt niet verbazen. Je lichaam heeft echt rust nodig. Tijdens een training maak je je spieren een klein beetje kapot. Na het herstel zijn ze sterker, maar dan moeten ze daar wel de tijd voor krijgen. Iedere dag voluit gaan is niet goed voor je. Je kunt overtraind raken of blessures oplopen waar je lang van moet herstellen. Neem die rustdag(en) dus écht op in je schema.

Wel doen (met mate): nuchter trainen

Dit verdient enige uitleg, omdat je niet zomaar nuchter kunt gaan trainen. Daar heb je een goede conditie voor nodig. En je moet weten hoe ver je kunt gaan. Als je ineens zonder brandstof komt te staan, kun je letterlijk een eind van huis zijn.

Een nuchtere training duurt een half uur tot een uur. Tijdens deze training doe je het rustig aan. Het idee erachter is dat je vetverbranding op volle toeren draait, omdat er veel minder koolhydraten voorradig zijn. Het beste is om een rustige cardiotraining te doen.

Niet doen: veel te weinig eten

We hebben het niet over vóór het sporten, maar erna. Je hebt een lekkere training achter de rug en denkt: als ik nu niet of nauwelijks eet, ga ik nog sneller afvallen. Dit laatste klopt, alleen is het voor je lichaam allesbehalve goed. Zoals we daarnet al aangaven, moet je lichaam herstellen van de inspanning. Daar is brandstof voor nodig. Als je niet eet, krijgt je lijf het (figuurlijk) zwaar.

Probeer daarom altijd iets te eten. Dat mag ook een salade zijn, met daaraan toegevoegd de nodige eiwitten.

Wel en niet doen: de competitie zoeken

Veel mensen voelen eens in de zoveel tijd de behoefte om zich met anderen te meten. Dat mag, maar houd in je achterhoofd dat gezond sporten helemaal geen wedstrijd hoeft te zijn. Je sport voor jezelf. Een wedstrijdje is leuk, zolang je het achterliggende doel maar voor ogen houdt.