Even langs de bakker, het huishouden bijhouden, traplopen, of tuinieren: het zijn allemaal handelingen die waarschijnlijk op deze leeftijd niet meer zo soepel gaan als toen je twintig was. Fysieke achteruitgang is een onvermijdelijk, maar vervelend gevolg van het ouder worden. Waar vroeger waarschijnlijk de meeste handelingen en karweitjes je moeiteloos afgingen, zul je op oudere leeftijd wat vaker rust moeten nemen. Of je merkt dat je zelfs helemaal niet meer in staat bent om bepaalde handelingen zelfstandig te verrichten.
De beste manier om met dit soort belemmeringen en obstakels om te gaan, is toch om te kijken naar praktische hulpmiddelen die voor jou een uitkomst kunnen bieden. Bovendien is het belangrijk te leren luisteren naar je lichaam, je te focussen op wat jou energie geeft, en de situatie proberen te accepteren.
In dit blogartikel lees je meer over de mogelijke hulpmiddelen bij beperkte mobiliteit, en hoe je kunt omgaan met fysieke achteruitgang.
Hulpmiddelen
Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt overwegen als verplaatsingen binnenshuis of buitenshuis vanwege jouw fysieke toestand steeds moeizamer gaan. Zo kan een wandelstok of een rollator bijvoorbeeld prettig zijn voor extra ondersteuning bij het lopen.
Wordt traplopen steeds lastiger en ben je bang voor een nare valpartij van de trap? Dan kan een traplift bestellen een ideale uitkomst zijn.
Een traplift maakt het mogelijk om ondanks jouw beperkte mobiliteit zorgeloos de trap te kunnen blijven gebruiken en zelfstandig thuis te blijven wonen.
Hoe om te gaan met de fysieke achteruitgang?
Luister goed naar je lichaam
Het kan als je een dagje ouder wordt lastig zijn om te accepteren dat je niet alles meer zelfstandig kan, en fysiek kwetsbaarder bent dan vroeger. Ook zien we vaak dat ouderen aan de grenzen van hun lichaam voorbij gaan, waardoor spieren overbelast raken en de fysieke achteruitgang juist sneller gaat. Het is daarom de kunst om enerzijds ervoor te zorgen dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt, maar om ook goed te leren aanvoelen wanneer jouw lichaam rust nodig heeft. Probeer hier zelf een balans in te vinden, of vraag advies bij de huisarts of bij een fysiotherapeut. Een specialist kan namelijk persoonlijk advies geven en beoordelen welke bewegingen en handelingen in jouw geval goed zijn en welke bewegingen je juist beter kunt laten.
Acceptatie
Hoe lastig het ook kan zijn, het werkt toch het beste om te proberen te accepteren dat je lichamelijke functies niet meer optimaal functioneren nu je deze leeftijd hebt bereikt. Probeer je te focussen op het positieve, en zet op een rijtje wat je op dit moment nodig hebt om het leven zo prettig mogelijk te maken. Dit kan het aanschaffen van hulpmiddelen zijn, maar ook bijvoorbeeld het oppakken van een leuke hobby of cursus die wel mogelijk is met jouw fysieke situatie.