Gezond fastfood

Fastfood: zo kan het ook

Je hoeft geen voedingsdeskundige te zijn om te weten dat fastfood niet echt gezond voor je is. Natuurlijk is het helemaal niet erg om een keertje te zondigen. Maar als je weekmenu bestaat uit hamburgers met friet, pizza en saté gaat het snel de verkeerde kant op. Niet alleen is de kans op overgewicht een stuk groter, maar je gaat je ook minder fit voelen, slaapt slecht en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daar hebben we echter helemaal geen zin in, want dit gaat een positief verhaal over (gezond) fastfood worden.

Gebruik je creativiteit

Kijk, hoe lekker het ook is, eten bij een fastfood restaurant is niet gezond, tenzij je water met een salade neemt. Maar daarvoor ga je waarschijnlijk niet naar een fastfood tent. Met een beetje creativiteit kun je zelf diverse gezonde en lekkere alternatieven maken.

De hamburger kun je vervangen door een vegetarisch alternatief. Een burger op basis van zwarte bonen is een mooi voorbeeld. Het is smakelijk en voedzaam. Je kunt de burger nog wat lekkerder maken door er wat feta en groente aan toe te voegen.

En als je het helemaal gezond wilt aanpakken, kun je er friet van zoete aardappel bij klaarmaken. Zoete aardappel is een van de gezondste gerechten die er is, en het is ook nog erg lekker. Door de frietjes in de oven of airfryer te bereiden, zijn ze minder vet dan uit de frituur.

Zelf pizza maken

Pizza is makkelijk en lekker. Je bekijkt online waar je trek in hebt en een kwartier later staat er een scooter voor je deur en kan je gaan smullen. Pizza is alleen niet zo gezond, omdat veel ingrediënten zout en vet zijn. Dit kun je oplossen door de pizza zelf te maken, met verse ingrediënten en niet te veel kaas.

Een pizza met de juiste samenstelling is namelijk helemaal niet ongezond. Als je geen zin hebt om zelf in de keuken te staan, kun je ook naar een Italiaans restaurant gaan. Hier gebruiken ze vaak de beste ingrediënten.

Trek in chips?

Bij fastfood hoef je natuurlijk niet alleen aan hamburgers, pizza of friet te denken. ’s Avonds op de bank is het wel zo lekker om er een chippie bij te pakken. Alleen dat vet hè. Groentechips zijn een prima alternatief. Dit zijn schijfjes wortelen, rode biet en pastinaak, die in de oven zijn klaargemaakt. Ze zijn net zo knapperig en veel gezonder. Je lekkere trek is even gestild en je bent van de vette en ongezonde chips afgebleven.

Een gezonde pannenkoek

Een ouderwetse pannenkoek is helemaal niet zo slecht voor je, tenzij je hier een dikke laag stroop en allerlei versiersels op smeert. Maar het kan nog een stuk gezonder als je je deeg zonder bloem en melk maakt. Dan gebruik je 2 rijpe bananen, een ei en 2 eetlepels Griekse yoghurt.

De smaak wordt er zeker niet slechter door. Op de pannenkoeken kun je wat blauwe bessen leggen, waarna het grote genieten kan beginnen.