Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie: mode of een groter wordend probleem?

“Vroeger hadden we dat allemaal niet hoor.” Als je een intolerantie of overgevoeligheid voor bepaalde voeding hebt, is dit een frustrerende uitspraak om te horen. We willen natuurlijk geen ouders beledigen, maar deze woorden komen vaak uit hun monden. Dat kun je ze niet eens kwalijk nemen, omdat er vroeger niet over lactose-intolerantie en coeliakie werd gesproken. Niet uit schaamte, maar puur vanwege het feit dat er geen aandacht was voor dit soort problemen. Dat is tegenwoordig wel anders en je kunt je afvragen of het niet een beetje te ver gaat.

Wat is een voedselintolerantie?

Het is een stuk makkelijker om je been te breken dan om een voedselintolerantie te hebben, of die te ontdekken. Een gebroken been zie je namelijk terug op een röntgenfoto. Zes weken gips, maanden herstel en je kunt er weer tegen. Ook vervelend, maar je probleem is tastbaar. Dat is bij een voedselintolerantie anders, omdat het lastig is de vinger op de zere plek te krijgen.

Als je na het eten van bepaalde producten steeds klachten krijgt, kun je een voedselintolerantie hebben. Die klachten kunnen uiteenlopen. Misselijkheid en darmklachten komen het vaakst voor, waarbij darmklachten kunnen bestaan uit zowel obstipatie als diarree. Een intolerantie kan in onderzoeken worden aangetoond. Coeliakie (glutenintolerantie) zien ze bijvoorbeeld na bloedonderzoek.

Overgevoeligheid

Een voedselallergie komt overigens maar weinig voor, bij de meeste mensen gaat het om een overgevoeligheid voor bepaalde producten. In de meeste gevallen is het lactose of gluten. De kans is redelijk groot dat uit onderzoeken niet naar voren komt dat je een intolerantie hebt. En wat moet je dan?

Een eliminatiedieet is een mogelijkheid, net als een provocatiedieet. Bij het eerste wordt het voedingsmiddel gedurende een week of vier uit het dieet gelaten. Als de klachten minder worden, zou je kunnen concluderen dat het beter is om dit middel niet meer te eten.

Bij een provocatiedieet wordt het ‘verdachte’ eten juist wel aan het dieet toegevoegd. Als je een overgevoeligheid hebt, zul je dit dan ook snel merken.

Darmen en de hersenen

Het lastige van een overgevoeligheid of intolerantie voor voeding is dat de klachten vaak in de darmen zitten. Dit is niet alleen onhandig, bijvoorbeeld als je ergens onderweg flinke aandrang krijgt. Maar vooral omdat de darmen en de hersenen constant met elkaar in verbinding staan.

Als je vermoedt dat je niet goed kunt tegen, bijvoorbeeld, brood van tarwe, dan ga je er extra op letten zodra je dit eet. Met als mogelijk gevolg dat de klachten verergerd worden, puur omdat je er zo mee bezig bent. Dit is natuurlijk lastig te meten, en bovendien gaat iedereen hier anders mee om. Maar feit is wel dat je hersenen de klachten kunnen verergeren.

Mode of niet?

Een ander feit is dat meer mensen met een voedselintolerantie of overgevoeligheid kampen. Of dat een (psychische) trend is, is niet duidelijk. Daar doen wetenschappers en psychologen volop onderzoek naar. Voorlopig kan het dubbeltje nog beide kanten op vallen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.