Problemen bij stress

Dit zijn de gevaren van een van de grootste gezondheidsproblemen

Onze gezondheid wordt aan behoorlijk wat externe factoren blootgesteld. Van de meeste worden we blij, zoals liefde van onze dierbaren of de eerste warme zonnestralen in de lente. Maar er zijn ook flink wat factoren die negatieve gevolgen voor onze gezondheid hebben. Dan kun je denken aan zaken die tastbaar zijn, zoals uitstoot van giftige stoffen. Een van de grootste gevaren voelen we ook, alleen kan het moeilijk zijn om hier iets aan te doen. In dit artikel hebben we het over de factor stress, de chronische vorm hiervan.

Wat is stress?

Je kent het vast wel, dat gejaagde gevoel in je hoofd. Bijvoorbeeld als je een spannende presentatie op je werk moet geven. Voor een sportwedstrijd kun je eveneens stress ervaren, of als je moet optreden. Hier heeft iedereen mee te maken, en deze stress is gezond. Het houdt je scherp, waardoor je beter presteert.

Bij chronische stress wordt het een ander verhaal. Je lichaam zit dan continu in de hoogste alarmfase. Je hartslag stijgt en je hersenen, hart en spieren krijgen meer zuurstof. Ook geeft het lichaam suikers vrij zodat je meer energie kunt verbruiken. Andere functies van het lichaam worden tijdelijk op een lager pitje gezet, zoals groei en herstel.

Bij acute stress beschermt je lichaam zichzelf door alleen de functies die nodig zijn aandacht te geven. Het probleem van chronische stress is dat je lichaam niet meer aan herstel toekomt.

Dit zijn de symptomen van chronische stress

Als je middenin een drukke periode zit kan het lastig zijn om de signalen van stress op te vangen. Twijfel je of je last hebt van chronische stress? Je merkt het onder meer aan slecht slapen. Ook ben je prikkelbaar, gespannen en heb je de neiging om je terug te trekken.

Hartproblemen

Chronische stress is een serieuze kwaal. Omdat je gevoeliger bent voor pijn, kunnen bepaalde kwalen erger worden. Stel dat je al last hebt van migraine, wat zeker niet ondenkbaar is voor mensen met een stressvol leven, verergert chronische stress deze klachten. Ook kan stress bepaalde psychische klachten aanwakkeren, zeker als je hier in het verleden al last van hebt gehad. Dan kun je denken aan depressie, maar ook aan verslavingen.

Ook voor je hart is het helemaal niet goed om steeds gestrest te zijn. Langdurige stress verhoogt het risico op hart- en vaatproblemen. In het ergste geval kun je een hartinfarct krijgen. Andere veelvoorkomende klachten zijn hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk.

Wat kun je doen tegen chronische stress?

Aan de ene kant is het heel makkelijk om iets tegen chronische stress te doen. Maar daar zit nu ook net de moeilijkheid in. De meeste mensen weten namelijk heel goed wat er tegen stress moet gebeuren. Een meer ontspannen levensstijl is het enige medicijn. Meer bewegen, leuke dingen doen en goed eten en slapen.

Als je dit gaat doen, zul je merken dat het steeds rustiger wordt in je hoofd. En daarmee stop je een groot gevaar voor je gezondheid.