Voor ieder mens is het verschillend wanneer je gaat voelen dat je jaren gaan tellen. Gemiddeld gezien merk je rond je 30e levensjaar dat een avond (en nacht) doorhalen in de kroeg de volgende dagen nog voelbaar is. En als je de 40 nadert, kom je wat minder makkelijk uit bed en duurt het wat langer voordat je spieren zijn opgewarmd.
Door gezond te leven en geregeld te sporten zorg je goed voor je lichaam en blijf je nog vele jaren fit. Voor je huid ligt dat anders. Die veroudering begint namelijk al veel eerder.
Op deze leeftijd begint de huidveroudering
Niet schrikken, maar als je tussen de 20 en 25 bent begint het proces van huidveroudering al. Dat zie je natuurlijk niet meteen in de spiegel. Maar feit is wel dat de huid dunner wordt, en daarmee ook gevoeliger en droger. Ook verliest de huid elasticiteit. Dit gaat op termijn leiden tot fijne lijntjes en rimpels.
Wat kun je tegen huidveroudering doen?
Voor een aanzienlijk deel heb je geen invloed op huidveroudering. Het hoort nu eenmaal bij het ouder worden. In hoeverre je rimpels krijgt en op welke leeftijd is deels ook genetisch bepaald. Een lichte huid is eerder gevoelig en daardoor vatbaarder voor rimpels dan een Aziatische huid. Hier kun je dus helemaal niks aan doen.
Daarnaast spelen hormonale factoren een invloed op het natuurlijke verouderingsproces van de huid. Als je ouder wordt, produceren de huidcellen minder collageen, elastine en hyaluronzuur. Het gevolg is dat de huidstructuur het stevige gevoel verliest en minder veerkrachtig wordt. Of in eenvoudig taalgebruik: rimpels en fijne lijntjes krijgen alle ruimte om zich te vestigen.
Maar er zijn ook genoeg factoren die je zelf in de hand hebt en waarmee je huidveroudering kunt tegengaan.
De zon
De voornaamste boosdoener op het gebied van huidveroudering is de zon. Of specifiek, uv-straling. Met een duur woord wordt dit photo-aging genoemd, een gevolg van overmatige blootstelling aan zonnestralen. Behalve dat je ervan kunt verbranden en in het ergste geval huidkanker kunt krijgen, wordt je huid er snel ouder van.
Dat zit zo, uv-stralen verminderen de aanmaak van collageen. En dat veroorzaakt huidveroudering.
Sigaretten en stress
Een andere grote factor bij huidveroudering is roken. Iemand die vele jaren gemiddeld tien sigaretten per dag of meer rookt, zal eerder rimpels krijgen dan een niet-roker. De huid wordt grijzer en dunner, met diepe groeven erin. De chemicaliën en nicotine in sigaretten zorgen voor een toename van vrije radicalen in de huid. Vrije radicalen beschadigen je huid.
Verder spelen stress, ongezonde voeding en weinig lichaamsbeweging een rol bij huidveroudering.
Wat kun je er tegen doen?
Dat roken niet goed voor je is, weet je zelf ook wel. Gelukkig hoef je zeker niet hele dagen de zon te mijden. Door een goede zonbescherming te gebruiken, kom je al een heel eind. Die vind je in de vorm van zonnebrandcrème. En een goede dagcrème heeft ook een zonbescherming. Dit herken je aan SPF, gevolgd door een factor.