Beste zorgverzekering

Hulp nodig bij het kiezen van je zorgverzekering: hier kun je rekening mee houden

Het is allesbehalve eenvoudig om de beste zorgverzekering te vinden. De eerste keuze die je moet maken is voor welke aanbieder je gaat. Honderden verzekeraars staan te trappelen om hun pakketkeuzes op je af te vuren. Want dat is de tweede keuze, voor welk pakket je gaat. In dit artikel geven we je uitleg over de verschillende verzekeringen en geven we je bruikbaar advies.

De verplichte zorgverzekering

Voordat we beginnen is het goed om te zeggen dat het geen keuze is óf je een zorgverzekering neemt. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Zonder verzekering kun je geen zorg krijgen. Ook als er iets kleins is waar je even snel voor naar de huisarts moet, kan dat alleen als je minimaal een basisverzekering hebt.

De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering zit. Behalve de huisarts zijn dit de meeste medicijnen die je bij de apotheek haalt, psychiatrische zorg en ziekenhuisopnames. Een factor die niet vergeten mag worden is het wettelijk eigen risico. Dit bedrag moet je eerst zelf betalen. In 2023 bedraagt het eigen risico €385. De meeste zorgverzekeraars rekenen dit eenmalig af, ergens aan het einde van het jaar.

Aanvullende pakketten

Het basispakket is de laatste tien jaar steeds wat beperkter geworden. Zaken als fysiotherapie krijg je steeds minder snel vergoed, en ook de periodieke controle bij de tandarts wordt niet standaard gedekt. Hier kun je aanvullende pakketten voor afsluiten.

Iedere verzekeraar heeft eigen pakketten. Zo kun je, om het voorbeeld van de tandarts te nemen, uit meerdere opties kiezen. Als je op dit gebied veel zorg nodig hebt, bijvoorbeeld als je je kronen moet laten vervangen, kun je beter voor een goede aanvullende verzekering zorgen. Anders wordt het een flinke rekening.

Overigens biedt niet iedere verzekeraar hetzelfde pakket aan. Daarom is het slim om goed naar de aanvullende pakketten te kijken. Dit kan je veel geld besparen.

Collectief verzekeren

Op de prijs komen we dadelijk nog even terug, maar we willen de optie van collectief verzekeren nu alvast benoemen. Dit kan op meerdere manieren. Diverse werkgevers bieden deze mogelijkheid aan. Met je collega’s maak je dan aanspraak op een zogenoemde collectieve korting. Daarmee gaat de maandelijkse premie iets omlaag.

Het is vaak ook voordeliger om je gehele gezin bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. En als je kinderen onder de 18 hebt, is het slim om ze mee te verzekeren met de ouder met het meest uitgebreide pakket. Voor kinderen onder de 18 is de zorgverzekering gratis. Ook de tandzorg is voor mensen jonger dan 18 jaar kosteloos.

Wat kost een zorgverzekering?

De prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Via vergelijkingssites kun je de goedkoopste verzekering vinden. Het is natuurlijk niet gezegd dat de goedkoopste ook de beste is. We adviseren je om goed de tijd te nemen bij het kiezen van je zorgverzekering. Neem uitgebreid de tijd om de aanvullende pakketten door te nemen. En als je er niet uitkomt, kun je altijd een verzekeringsadviseur om hulp vragen.