rollator

Rollator kopen? Dit zijn de beste rollators van 2024

Naar mate we ouder worden kunnen we te maken krijgen met allerlei ongemakken. Natuurlijk zijn de kwaaltjes als incontinentie een bekend probleem bij mensen die ouder worden. Maar ook verminderde mobiliteit speelt een rol. Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. Een rollator is een hulpmiddel dat u ondersteuning biedt tijdens het lopen. Veel oudere mensen hebben veel profijt van een rollator. We kunnen ons echter goed voorstellen dat wanneer je een rollator moet kopen je niet goed weet waar je moet beginnen en vooral welke punten belangrijk zijn. Op deze pagina helpen we je bij het maken van een goede keuze.

Waar let je op bij een rollator kopen?

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat het voor uw situatie handig is om een rollator te kopen zijn er allemaal factoren waar u rekening mee kunt houden. De belangrijkste vragen die u uzelf moet afvragen zijn:

  • Waar wil ik de rollator voor gebruiken?
  • Wil ik alleen een rollator of een rollator en rolstoel in 1?
  • Vind ik het gewicht (en materiaal) van de rollator belangrijk?
  • Vind ik de inklapbaarheid van de rollator belangrijk?
  • Is de maat van de rollator geschikt voor mijn lichaamslengte?

We nemen deze punten stapsgewijs met u door:

Waar wil ik de rollator voor gebruiken?

Het gaat hier vooral om de keuze binnen of buiten. Als het dan buiten is; waar woont u? Woont u in stedelijk gebied, of juist landelijk? Het is u misschien wel eens opgevallen maar de ondergrond van beide gebieden kan wel degelijk heel anders zijn. U kunt natuurlijk ook stedelijk wonen maar van wandelen in een bos houden. Het is belangrijk dat u hierover nadenkt, de wielen van rollators zijn in diverse soorten te verkrijgen (zacht(er), groot, kleiner, etc). Bij gladde ondergronden maakt het allemaal niet zoveel uit, maar bij andere ondergronden speelt het wel degelijk mee. Het type wiel waar u op kunt letten is:

  • Normaal – dit zijn normale wielen. Deze zijn meestal niet keihard, maar zeker wel harder dan foam
  • Foam – dit zijn zachtere banden, een soort ‘kunst’ luchtbanden
  • Luchtbanden (komt niet heel veel voor)

Wil ik alleen een rollator of een rollator en rolstoel in 1?

Iets wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is, is de rollator rolstoel. Dit type rollator heeft als kenmerk dat het een gewone rollator is maar ook zeer snel en eenvoudig is te transformeren naar een rolstoel. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u een uitstapje maakt. U kunt zelfstandig lopen zolang dat gaat, maar gaandeweg de dag kunt u in de rolstoelstand zitten en geduwd worden door een familielid of begeleider. De rollator rolstoel is erg in opkomst en diverse fabrikanten hebben dit model in het assortiment. Een veel gezien voorbeeld is de Rollz Motion. Dit was de eerste rollator rolstoel in de markt. Het model is erg comfortabel en doet haast niet onder voor een echte rolstoel. Er zijn ook goedkopere alternatieven, die weliswaar iets minder comfortabel zijn, maar uiteindelijk hetzelfde doel bereiken. 

Vind ik het gewicht van de rollator belangrijk?

Rollators heb je in diverse soorten, maten en uiteraard ook gewichten. Het gewicht is een belangrijke factor voor het onder andere in de auto plaatsen. Wanneer u nog zelfstandig bent wilt u wellicht wat vaker op pad. Het is dan natuurlijk prettig als u de rollator zelf in de kofferbak van de auto kunt plaatsen. Wanneer andere, bijvoorbeeld de kinderen, dit voor u doen kan dat weer anders liggen. Grofweg kunnen we stellen dat bij een lichtgewicht rollator het gewicht tussen de 6 kg en 9 kg ligt. Het gebruikte materiaal is dan vrijwel altijd aluminium (soms carbon, dan zijn ze nog iets lichter). Boven de 9 kg wordt het gebruikte materiaal vaker staal; met als belangrijkste kenmerk dat het zwaarder is. Een voordeel van een rollator van staal is dat ze vaak goedkoper zijn. Maar de inklapbaarheid en het gewicht laten dus wel te wensen over.

Carbon rollator: het sterkste en lichtste materiaal

Wanneer het gewicht van de rollator het grootste belang is, dan is het wellicht interessant om te kijken naar een carbon rollator. Carbon rollators zijn extreem ligt (meestal tussen de 4,5 kg en 5,9 kg) en heel sterk. Vooral voor mensen die moeite hebben met tillen is iedere 100 gram een merkbare besparing. Carbon heeft eigenlijk alleen maar voordelen, maar helaas 1 nadeel. Het grootste nadeel is de prijs. Carbon rollators zijn de duurste rollators die er zijn (€500+). U krijgt daar wel een super lichte rollator voor terug, maar dit kent dus wel een prijs.

Vind ik de inklapbaarheid van de rollator belangrijk?

Deze vraag heeft eigenlijk ook min of meer betrekking op het gewicht van de rollator. De meeste lichtgewicht rollators zijn van aluminum en voorzien van een zogenaamd kruisframe. Dit frame klapt als het waren naar elkaar toe wanneer de rollator wordt ingeklapt. Dit gaat heel makkelijk en soepel. Bovendien kan de rollator zelfstandig blijven staan wanneer deze aan de kant is geschoven. Rollators die van staal zijn hebben vaak een simpeler opklapsysteem. De wielen klappen van voor naar achter naar elkaar toe. Net als bijvoorbeeld een klapstoel. Het opvouwen hiervan gaat wat moeilijker en daarnaast kan de rollator niet zelfstandig blijven staan – u moet deze tegen bijvoorbeeld de muur plaatsen. Wanneer de rollator nooit ingeklapt wordt maakt dit niet zoveel uit, maar als u vaker opstap zou gaan is het raadzaam om toch te letten op het kruisframe.

Is de maat van de rollator geschikt voor mijn lichaamslengte?

Een rollator is in hoogte verstelbaar (de handvatten) en daarnaast kan je op rollators ook zitten. De zithoogte kan je niet (achteraf) veranderen. Soms is het mogelijk om bijvoorbeeld een M of een L variant te kiezen. Hiermee wordt dan vaak de zithoogte hoger (of lager). De handvat hoogte is altijd wel te verstellen. Belangrijk voor het goed staan achter de rollator is dat het handvat, wanneer u rechtop staat op polshoogte moet zitten.

Help! Ik zie door de bomen het bos niet meer

Dit kunnen we begrijpen. Zoals eerder aangehaald zijn rollators er in allerlei soorten en modellen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de tientallen merken die er zijn. Tegenwoordig zijn er ook veel goedkopere merken. Dat is uiteraard fijn, maar bedenk ook dat kwaliteit geld kost. Van oorsprong zijn er een tweetal premium merken. Dat zijn:

  • Topro
  • Gemino

Daarnaast zijn er ook veel opkomende merken die kwalitatief gelijkwaardig zijn aan deze merken. Een goed voorbeeld hiervan is Rehasense. 

Er zijn ook een paar merken waarbij de prijs-kwaliteitsverhouding erg goed is. Drive Medical en Vermeiren zijn hier goede voorbeelden van.

Wilt u een goede maar echte budget rollator? Dan kunt u het beste kijken naar de Thuasne Quatro. Dit is het traditionele stalen model rollator. Hij is wat zwaarder, maar oer-degelijk en relatief gunstig geprijsd.

Waar kunt u een rollator kopen?

Tegenwoordig kunt u een rollator op veel plaatsen kopen. Veel steden of dorpen hebben een thuiszorgwinkel. Het voordeel is dat je hier de rollator kunt uittesten. Het nadeel is vaak dat het assortiment beperkt is. Wilt u kunnen kiezen uit alle soorten rollators? U kunt dan kijken bij speciaalzaken die gespecialiseerd zijn in rollators. Voorbeelden hiervan zijn uw-rollator.nl, Tomzorg.nl, maar ook bij Bol.com heeft u een heel breed aanbod van rollators.