Oorthermometer

Oorthermometer kopen? Dit zijn de beste oorthermometers van 2024

Met een oor thermometer kun je op een snelle en nauwkeurige manier je lichaamstemperatuur meten. Binnen één of enkele seconden weet je of je koorts hebt. Het is behalve snel en nauwkeurig ook een erg hygiënische manier om de temperatuur te meten. Een oorthermometer wordt door zowat iedere huisarts gebruikt. Als je voor thuis ook een oor thermometer wilt, heb je veel keuze.

In dit artikel kijken we naar de beste oorthermometer, de BRAUN IRT 6520. Ook de rest van de top 10 beschrijven we uitgebreid. Daardoor kun je de beste keuze maken voor je nieuwe oorthermometer. Braun is een van de beste en meest bekende merken. We vertellen je straks ook wie de concurrenten van Braun zijn.

Dit zijn de beste oorthermometers van 2024


De tien beste oorthermometers uitgelicht

Je zult er versteld van staan hoeveel verschil er kan zitten tussen de verschillende oorthermometers. Allerlei slimme functies, koppelingen met apps en de prijs spelen onder meer een factor bij het bepalen van de beste oorthermometers. Het heeft geresulteerd in deze top 10.

BRAUN IRT 6520

Braun ga je vaak tegenkomen als je op zoek bent naar een (nieuwe) oor thermometer. De beste Braun oorthermometer is de IRT 6520. De thermometer is te gebruiken voor iedereen, van de allerjongsten tot hoogbejaarde mensen. Je gebruikt een wegwerplensfilter, waardoor het hele gezin de thermometer kan gebruiken.

De BRAUN IRT 6520 onthoudt de laatste 9 temperatuurmetingen. Het display is heel duidelijk. Er zit onder meer een nachtverlichting op. De informatie, met als belangrijkste je lichaamstemperatuur, is eenvoudig af te lezen.

Je hoeft met deze oorthermometer ook niet bang te zijn dat deze niet goed in je oor zit. Licht- en geluidssignalen komen in actie als de positie in je oor niet goed is. De voorverwarmde punt op de IRT 6520 zorgt ervoor dat er geen heftig temperatuurverschil kan zijn. Daardoor is de meting altijd nauwkeurig, ook als het hele gezin ziek is.

Deze Braun oorthermometer is een luxe model. Het enige minpunt is dat er geen koppeling met je smartphone mogelijk is.

Bestel de BRAUN IRT 6520 vertrouwd bij de volgende webshops:


BRAUN IRT 3030

De Braun Thermoscan 3-IRT 3030 is een van de beste digitale oorthermometers die je tegen kunt komen. De IRT 3030 is wat goedkoper dan de IRT 6520. Deze oor thermometer werkt snel en goed. Binnen een seconde wordt het meetresultaat weergegeven op het LCD beeldscherm.

De IRT 3030 is geschikt voor het hele gezin, zelfs voor baby’s die net geboren zijn. Behalve dat de temperatuur afgelezen kan worden, geeft deze oor thermometer ook door middel van piepjes aan hoe de temperatuur is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een normale, verhoogde en hoge temperatuur (koorts).

1 pieptoon is een normale temperatuur, bij 2 pieptonen heb je verhoging en 4 pieptonen betekent dat je koorts hebt. Bij de levering van deze Braun oorthermometer zitten wegwerplensfilters. Deze zijn vrij van de chemische stof BPA en latex. Daardoor is het gebruik altijd hygiënisch.

Het laatste meetresultaat kan worden opgeroepen, waardoor je de nieuwe meting kunt vergelijken. De batterij van de Braun IRT 3030 wordt meegeleverd. De klep van de batterijhouder is vergrendeld, wat wel zo veilig is.

Bestel de BRAUN IRT 3030 vertrouwd bij de volgende webshops:


Omron MC521

Ook de beste Omron oorthermometer werkt zeer snel. De Omron MC521 heeft een hele batterij aan geavanceerde functies. Zo licht het scherm op, waardoor je ook ’s nachts duidelijk de temperatuur kunt aflezen. En behalve dat je deze thermometer gebruikt om te meten of je koorts hebt, kunnen ook andere temperaturen worden gemeten.

Een opgewarmde fles melk bijvoorbeeld, of voedsel. De Omron MC521 kan zelfs de kamertemperatuur aangeven. De temperatuur wordt standaard in Celsius getoond. Je kunt echter ook kiezen voor Fahrenheit.

De Omron MC521 kan 25 metingen onthouden. Er worden standaard sondekapjes meegeleverd. De oor thermometer wordt na gebruik vanzelf uitgeschakeld. Mocht je dit vergeten, dan hoef je de volgende dag niet eerst op zoek naar batterijen.

Als de Omron oorthermometer bij je thuis is bezorgd, kun je deze meteen gebruiken. Alle benodigdheden, inclusief de batterij, worden meegeleverd.

Bestel de Omron MC521 vertrouwd bij de volgende webshops:


Medisana TM-750

De beste Medisana oorthermometer is de beste koop volgens de Consumentenbond en komt ook als beste uit de test van diezelfde bond. Technisch gezien is dit niet enkel een oor thermometer. Maar omdat die mogelijkheid er wel is, hebben we deze thermometer ‘gewoon’ in de lijst opgenomen.

De Medisana TM-750 meet de temperatuur in eerste instantie op het voorhoofd. Misschien heb je deze thermometers wel eens voorbij zien komen tijdens de coronacrisis. Door de thermometer voor het voorhoofd te houden, wordt binnen een seconde de temperatuur gemeten.

De TM-750 is dan ook ideaal voor gezinnen. De meting gebeurt via infrarood. Op basis van honderden metingen, die binnen een seconde worden gedaan, wordt de lichaamstemperatuur berekend. Het resultaat komt op het display te staan. Rood betekent koorts.

Op de thermometer zit een kapje. Door het kapje te verwijderen wordt dit een oorthermometer. Zo kun je tot achter de komma je lichaamstemperatuur meten. Dit is een multifunctionele oor thermometer die ook temperaturen van oppervlakken kan meten. Dat gaat behoorlijk ver: van een wijnfles tot badwater.

Bestel de Medisana TM-750 vertrouwd bij de volgende webshops:


Microlife IR 210

De Microlife IR 210 is een infrarood oorthermometer. De meting is snel, betrouwbaar en je voelt het nauwelijks. De meting is ook zeer nauwkeurig. Er kan een maximaal temperatuurverschil van 0,2 °C zijn. Dankzij de lensfilters kun je hygiënisch meten. Na gebruik gooi je de filter weg.

Bij de beste Microlife oorthermometer worden 20 van deze beschermkapjes geleverd. Deze kapjes zijn vrij van de chemische stof BPA. Als je nog meer beschermkapjes wilt, kun je deze erbij bestellen.

In deze Microlife oorthermometer zit een geleidingssysteem. Zo kun je de goede positie in het oor vinden. Dat is bij je eigen oor niet zo moeilijk, maar als je de temperatuur van je kind wilt meten, komt deze functie goed van pas. Als je een piepje hoort, heb je de goede positie te pakken.

De IR 210 is multifunctioneel. Je kunt er bijvoorbeeld ook de temperatuur van de flesvoeding mee meten. De 30 laatste metingen worden door dit apparaat onthouden. De maximale temperatuur die kan worden gemeten is 100 graden, de minimum temperatuur is 0 graden.

Bestel de Microlife IR 210 vertrouwd bij de volgende webshops:


Bintoi X200

Op de prijzen van oorthermometers komen we straks nog wat uitgebreider terug. In elk geval kunnen we nu al zeggen dat ze zeer verschillend zijn. Van een oorthermometer die weinig kost wil je natuurlijk zeker weten dat de kwaliteit goed is. Daarom hebben we ook de beste goedkope oorthermometer voor je gezocht. En gevonden!

De X200 van het merk Bintoi kan door en voor iedereen gebruikt worden. Een baby die net op de wereld is bijvoorbeeld. Omdat dit zowel een voorhoofd- als oorthermometer is, is het gebruiksgemak voor de allerkleinsten erg goed.

Zelfs als de baby slaapt kan gemeten worden of hij of zij koorts heeft. Dit doe je vaak met de voorhoofdthermometer. Voor de exacte temperatuur kun je de X200 als oorthermometer gebruiken. Door middel van piepjes wordt aangegeven of er sprake is van koorts, verhoging of een normale temperatuur.

Een rood lichtje met 5 korte pieptonen betekent koorts. Het geheugen van deze oor thermometer kan 35 metingen onthouden. Behalve de temperatuur van lichamen kan de X200 van Bintoi ook meten hoe warm voeding, dranken, voorwerpen en zelfs ruimtes zijn.

Bestel de Bintoi X200 vertrouwd bij de volgende webshops:


Welch Allyn Pro 6000

Van een goedkoop model naar de beste professionele oorthermometer. Die eer is weggelegd voor de Welch Allyn Thermoscan PRO 6000, van het al eerder genoemde merk Braun. Er zit een PerfecTemp technologie in deze oor thermometer. Daardoor is de meting zeer nauwkeurig.

Deze technologie zorgt er ook voor dat je weet of de sonde op de juiste manier in het oor zit. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt de temperatuurberekening aangepast. Daardoor komen er geen onnauwkeurige metingen voor.

Met de Welch Allyn Pro 6000 kunnen meer metingen worden verricht. Dankzij de 60 seconden pulstimer kan de hartslag worden gemeten. Alle gegevens zijn prima af te lezen op het LCD display. De resultaten kunnen in graden Celsius of Fahrenheit worden weergegeven. Je stelt je voorkeur zelf in.

De oorthermometer kan gebruikt worden met zachte beschermhoezen. Na gebruik gooi je de hoes weg, zodat er geen kruisbesmetting kan voorkomen. Voor huisartsen is dit het perfecte apparaat. En als je zelf exact wilt weten waar je aan toe bent, is de Welch Allyn Pro 6000 eveneens een aanrader.

Bestel de Welch Allyn Pro 6000 vertrouwd bij de volgende webshops:


Bintoi X100

De Bintoi X100 kan als voorhoofd- en oorthermometer worden gebruikt. Dit is een ideale thermometer om de lichaamstemperatuur van je jonge kindje te meten. Met de voorhoofdthermometer hoef je je kind niet eens wakker te maken als je wilt weten of hij of zij koorts heeft.

De Bintoi X100 kan vanaf de geboorte worden gebruikt. Door middel van kleur en piepjes weet je of je kind koorts heeft. Groen in combinatie met een lange pieptoon betekent een normale temperatuur. Oranje met 3 korte piepjes houdt in dat de gemeten persoon verhoging heeft. En een rood licht met 5 korte pieptonen betekent koorts.

Voor de volledig nauwkeurige meting kun je de Bintoi X100 gebruiken als oor thermometer. In het apparaat zitten een hoge precisie sensor en een slimme chip. Je bent dus verzekerd van een nauwkeurige, snelle en betrouwbare meting.

Deze oorthermometer heeft drie verschillende functies. Behalve het voorhoofd en het oor, kan ook de temperatuur van oppervlakken worden gemeten. Dan kun je denken aan voorwerpen, vloeistoffen en zelfs kamers. Op de Bintoi X100 worden de laatste 35 metingen onthouden.

Bestel de Bintoi X100 vertrouwd bij de volgende webshops:


Braun IRT 6020

Voor de vierde keer komt Braun in deze lijst voor. Dit is dan ook een van de beste merken op dit vlak. Ook de IRT 6020 is een erg goede oorthermometer. De meting wordt zeer nauwkeurig uitgevoerd. De lichaamstemperatuur wordt tot 0,1 graden nauwkeurig weergegeven.

De Braun IRT 6020 is behalve zeer nauwkeurig ook zeer snel. De meting gebeurt in een seconde. Daarnaast is het een heel hygiënisch apparaat. De meegeleverde oorkapjes zorgen ervoor dat er geen kruisbesmetting kan voorkomen. Je krijgt bij je bestelling 21 oorkapjes.

Het display van de Braun IRT 6020 is lekker groot. Daarop zie je wat de temperatuur is en hoe het met de batterijen is gesteld. In de Braun IRT 6020 gaan twee AA-batterijen.

Zoals alle oorthermometers van Braun is ook de IRT 6020 een kwalitatief zeer goed apparaat. Het is een ideaal hulpmiddel om te meten of je koorts of verhoging hebt.

Bestel de Braun IRT 6020 vertrouwd bij de volgende webshops:


Veroval DS 22

De Veroval DS 22 meet de lichaamstemperatuur door middel van infrarood technologie. Met deze thermometer kan de temperatuur zowel op het voorhoofd als in het oor worden gemeten. Allebei zijn ze snel. Het voorhoofd is ideaal om bij meerdere mensen tegelijk te meten of ze koorts hebben. Sinds de coronacrisis worden dit soort thermometers alsmaar meer gebruikt.

De Veroval DS 22 kan maximaal 10 meetwaarden opslaan. Zo kun je zien hoe de koorts zich ontwikkelt. Deze oor thermometer kan gebruikt worden bij kinderen ouder dan 6 maanden. Voor pasgeborenen is dit niet ideaal. Volwassenen kunnen daarentegen ook prima uit de voeten met deze thermometer.

Je kunt onder meer een koortsalarm instellen. Dankzij de meegeleverde beschermkapjes is hygiëne gegarandeerd. De kapjes mogen slechts één keer worden gebruikt, om te voorkomen dat het ene gezinslid het andere besmet.

Deze beschermkapjes zijn ook los te bestellen. Op de Veroval DS 22 krijg je 5 jaar garantie. Het is een zeer praktische oor thermometer.

Bestel de Veroval DS 22 vertrouwd bij de volgende webshops:


Hoe werkt een oor thermometer?

Het is heel eenvoudig om een oorthermometer te gebruiken. Je steekt het apparaatje voorzichtig in het oor. Als je de goede positie hebt gevonden, druk je een knopje. Daarna wordt de temperatuur van het trommelvlies gemeten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een infraroodsensor. Als de meting klaar is, hoor je een piepje. Daarna kan de temperatuur meteen worden afgelezen.

De juiste plek vinden is in je eigen oor een fluitje van een cent. Als je de temperatuur van je (kleine) kind wilt meten, is het soms even zoeken. Sommige oorthermometers hebben daar een oplossing voor. Door middel van piepjes en lichtsignalen kun je zien of je de juiste plek te pakken hebt.

Oorthermometer vs andere thermometers

De grootste voordelen van een oorthermometer zijn dat de temperatuur snel kan worden afgelezen en dat het zeer hygiënisch is. De meting wordt in ongeveer een seconde gedaan. En de hygiëne wordt verzorgd door de beschermkapjes of hoesjes die om het meetgedeelte worden geplaatst. Deze kapjes kun je slechts één keer gebruiken. Anders loop je het risico dat het ene gezinslid het andere gaat besmetten. Ieder merk heeft zijn eigen kapjes. Ze zijn los te bestellen.

De nauwkeurigheid van een oorthermometer is goed. De meest nauwkeurige manier van meten is echter met een rectale thermometer. Deze wordt in je achterste gestopt. Daardoor is dit voor veel mensen niet direct de meest comfortabele manier. Een goede oorthermometer is bijna net zo nauwkeurig en daarom een meer dan geschikt alternatief.

De voorhoofd thermometer?

Diverse thermometers uit onze lijst bieden naast de mogelijkheid om de temperatuur in het oor te meten ook de optie om dat via het voorhoofd te doen. Dit is geen hele nauwkeurige manier. Er kan een temperatuurverschil van ongeveer een halve graad zijn. Een voorhoofd thermometer is prima om snel te meten of je mogelijk koorts hebt. Voor de nauwkeurige meting kun je toch beter het oor gebruiken.

Hier moet een goede oorthermometer aan voldoen

Als je een oor thermometer gaat kopen, is het zaak om je vooraf goed in te lezen. Er zit namelijk nogal wat verschil in de verschillende apparaten. Zowel qua prijs als qua kwaliteit. Op het gebied van functionaliteiten heb je behoorlijk wat te kiezen. Een basis model kost enkele tientjes, maar als je meer functies wilt, kom je bij een professioneel model uit. En deze kost al gauw 100 euro of meer.

De marge van het meetresultaat kan bijvoorbeeld verschillen. Dit gaat vaak maar om 0,1 of 0,2 graden Celsius. Maar dat kan wel het verschil maken.

Dubbelfunctie

Geen vereiste voor een goede oorthermometer, maar wel een mooi extraatje. Dat is de mogelijkheid om de temperatuur ook via het voorhoofd te meten. Dat is iets minder nauwkeurig, maar geeft je wel een indruk of je mogelijk koorts hebt. En er is nóg een belangrijk voordeel.

Als je vermoedt dat je kindje koorts heeft, is een voorhoofd thermometer ideaal. Je kunt zelfs als ze slapen snel de temperatuur meten. Een combithermometer, waarbij de temperatuur via het voorhoofd en het oor kan worden gemeten, is daarom een goede keuze.

De geheugenfunctie

Het is handig als je oor thermometer over een geheugenfunctie beschikt. Zo kun je op een simpele manier een lijn in de lichaamstemperatuur ontdekken. De beste oorthermometers kunnen de gegevens van 10 personen opslaan. En als je een écht geavanceerd model hebt, kun je de thermometer koppelen met een app. Zo zijn de gegevens op je smartphone of tablet te bekijken.

Piepjes

Een goede oorthermometer maakt geluid. Zo kun je instellen dat er een koortsalarm wordt gegeven. Bij veel thermometers zijn er drie soorten piepjes. Een voor koorts, een voor verhoging en een voor een normale lichaamstemperatuur.

Daarnaast kan er door middel van een piepje worden aangegeven dat de thermometer op de juiste plek in het oor zit. En als de meting voltooid is, volgt er eveneens een piepje.

Waar koop je een oorthermometer?

Aan plekken waar je een oor thermometer kunt kopen, is er geen gebrek. Online is het aanbod (uiteraard) het grootst. Daarnaast kun je ook prima een oorthermometer bij het Kruidvat kopen. In principe maakt het ook weinig uit waar je dit apparaatje koopt. Het gaat meer om de eerder genoemde kenmerken en het merk.

De beste merken oorthermometers

Het zal je niet verbazen dat Braun het beste merk voor oorthermometers is. Braun is een van oorsprong Duits bedrijf dat allerlei apparaten maakt. Dat doet Braun al sinds 1921. Sindsdien is het een begrip. Braun staat garant voor eenvoudige, duurzame en bovenal handige ontwerpen. De filosofie hierachter is dat een goed design jarenlang mee gaat. Daar kun je bij een Braun oorthermometer dan ook gerust van uitgaan.

Omron

Omron, voluit Omron Healthcare, heeft zich tot doel gesteld om de gevolgen van gezondheidsproblemen zo klein mogelijk te maken. Omron heeft vele oor thermometers in haar assortiment. Behalve thermometers maakt Omron onder meer weegschalen, bloeddrukmeters en apparaten die de pijn verlichten.

Bintoi

Bintoi is een grote en bekende aanbieder van gezondheids- en verzorgingstechnologie, waaronder oorthermometers. Bintoi maakt hiervoor gebruik van de nieuwste technologieën. De oorthermometers van Bintoi hebben een prima kwaliteit en zijn ook goed betaalbaar.

Vanaf welke leeftijd is een oorthermometer te gebruiken?

Dit is verschillend per oorthermometer. Er zijn modellen die gebruikt kunnen worden vanaf de geboorte. Andere oorthermometers zijn pas geschikt als het kind een half jaar oud is. Dit wordt altijd vermeld bij de specificaties van de oorthermometer.

Een groot voordeel van dit type thermometer is dat het hele gezin deze kan gebruiken. Dankzij de kapjes of hoesjes kan dit zelfs prima achter elkaar. Het gebruik van de beschermkapjes is wel écht belangrijk. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er kruisbesmetting plaatsvindt.

Wanneer heb ik koorts?

We hebben het al veel gehad over koorts en verhoging. Van verhoging is sprake als de lichaamstemperatuur tussen 37,5 en 38,0 graden ligt. Daarboven wordt gesproken van koorts. Alles rond of onder de 37 graden is een normale temperatuur. Daar zit natuurlijk wel een grens aan. Je lichaamstemperatuur mag ook niet te laag worden.

De lichaamstemperatuur van kinderen is meestal iets hoger dan die van volwassenen. Zeker wat oudere mensen hebben een wat lagere temperatuur.

Conclusie: wat is de beste oorthermometer?

Dankzij dit artikel weet je waar een goede oor thermometer aan moet voldoen. We denken dan ook dat je nu de beste keuze kunt maken. Als we nog even naar de lijst kijken, dan is de Braun IRT 6520 de beste oor thermometer. Het is een vrij luxe model met handige functies.

Een stukje goedkoper maar bijna net zo goed is de IRT 3030, ook van Braun. En als je liever een ander merk koopt, is Omron een uitstekende keuze. De Omron MC521 is een van de beste oorthermometers die op de markt is. En ook nog voor een prima prijs.