Beste borstkolf

Beste borstkolf? Wij helpen je op weg

Een borstkolf is een apparaat die het mogelijk maakt om melk af te nemen bij een moeder. Het apparaat zuigt als het waren aan de borst, net als dat een baby doet. De afgekolfde melk kan dan op een later moment aan het kindje worden gegeven. Een ander woord voor borstkolf is kolfapparaat.

Waarom is een borstkolf handig?

Zoals eerder aangeven is het mogelijk om melk af te nemen bij de moeder en dit dan op een later moment aan het kindje te geven. Het praktische hieraan is dat de moeder zelf ook weg kan maar het kindje toch moedermelk kan krijgen.

Wanneer kun je een borstkolf nog meer goed gebruiken?

Er zijn daarnaast diverse situaties denkbaar wanneer een borstkolf een uitkomst kan bieden. We sommen ze hieronder op.

Je baby heeft nog niet voldoende zuigkracht

Het is mogelijk dat de zuigkracht van je pasgeboren kindje nog niet groot genoeg is om de melk uit de borst te drinken. Met een borstkolf of kolfapparaat kun je de moedermelk afkolven zodat je kindje via bijvoorbeeld een flesje de moedermelk toch binnenkrijgt.

Je eigen borstvoeding komt niet goed op gang

Het kan voorkomen dat je hulp nodig hebt om de borstvoeding en melkproductie in de klieren goed op gang te brengen. De natuurlijke manier is dat je kindje dit doet, maar dit kan je dus ook zelf doen door te kolven. Je lichaam krijgt dan het signaal om melk te produceren.

Je bent zelf afwezig

We hebben het al even aangehaald, het kan natuurlijk voorkomen dat je als nieuwe moeder zelf een keer op stap gaat of wilt. Even ontsnappen aan de situatie ;-). Wanneer je moedermelk geeft kun je dit met een borstkolf afnemen, bewaren in de koelkast en je partner kan het dan op een later moment geven aan jullie kindje. Je kunt dit dan eenvoudig in een flesje bewaren en bij gebruik even opwarmen in een speciale melkwarmer.

Je wilt de stuwing verminderen

Het kan ook gewoon voorkomen dat je juist geen borstvoeding wilt geven. Het kan wel zo zijn dat als je een kindje hebt gehad dat je melkproductie op gang blijft. Dit kan zorgen voor pijnlijke en opgezwollen borsten. Dit noem je stuwing. Door te kolven kan je de druk die deze stuwing veroorzaakt verminderen.

Verschillende soorten borstkolven

Wanneer je van plan bent om een borstkolf te kopen kom je voor een keuze te staan. De keuze die je moet maken is het soort borstkolf. Je hebt twee verschillende soorten kolfapparaten: een handkolf en een elektrische borstkolf. Een elektrische borstkolf komt het meest voor. Dit type voert het hele proces automatisch uit door middel van (vaak) een adapter. Sommige werken ook op een accu. Een handkolf is – zoals het woord al doet vermoeden – een handmatige variant. Door knijpbewegingen kun je de kolf zijn werk laten doen.

Zelf een borstkolf kopen?

Ben je net moeder geworden en lijkt een borstkolf je een handig hulpmiddel? Er zijn diverse sites die je helpen bij het kiezen van de beste borstkolf. Je kunt bijvoorbeeld letten op kenmerken die voor jou handig zijn, wellicht speelt de prijs nog een rol? Je kan gebruikerservaringen vergelijken met elkaar en zo dat een beslissing komen.