Beste bloeddrukmeter

Beste bloeddrukmeter? Let hier op als je een bloeddrukmeter koopt

Anno 2025 is het meten van je bloeddruk een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Er wordt veel aandacht geschonken een het belang van zelf bloeddrukmeten. Onder andere de Nederlandse Hartstichting voert jaarlijks campagne om mensen bewust te maken van zelf de bloeddruk te meten. Ook als je relatief jong bent. De Hartstichting heeft de missie om iedereen vanaf 40 jaar regelmatig de bloeddruk te laten meten. Het opmeten van je bloeddruk doe je met een apparaat en dat noem je een bloeddrukmeter.

Waarom koop je eigenlijk een bloeddrukmeter?

Zoals eerder aangehaald meet je met een bloeddrukmeter je eigen bloeddruk. Maar waarom is het belangrijk om dit met regelmaat te doen? Bloeddruk is de druk in de bloedvaten. Die druk is nodig om bloed door je lichaam te pompen. Deze druk kan ook te hoog zijn. Een te hoge bloeddruk is niet goed voor ons. In tegenstelling tot veel andere aandoeningen is een hoge bloeddruk slecht te merken. De symptomen zijn moeilijk te herkennen omdat er niet echt duidelijke symptomen zijn. Als je bloeddruk ernstig te hoog is kan je vaak wel sommige symptomen herkennen. Je kan dan last hebben van het volgende:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • kortademigheid
  • rusteloosheid

Wanneer je dus de beschikking hebt over een eigen bloeddrukmeter kun je zelf, in je eigen thuisomgeving regelmatig de bloeddruk meten. Je kan er dan achter komen hoe je bloeddruk is. Een bloeddruk baseer je nooit op 1 metingen. De bedoeling is dat je een serie metingen hebt, over een langere periode (bijvoorbeeld: 1 week lang, iedere ochtend en iedere avond meten, aan het einde van de week reken je het gemiddelde uit en dat gemiddelde geeft dan een goed beeld van je bloeddruk).

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Grofweg zijn er twee manieren van bloeddrukmeten (en dus twee soorten bloeddrukmeters).

  • Auscultatoire meting
  • oscillometrische methode

Bij een auscultatoire meting doet een arts (of ander medisch professional) een ‘handmatige’ meting. Hij of zij gebruikt dan een soort knijpballon met een stethoscoop. De behandelaar geeft met zijn hand aan wanneer hij weer tonen hoort en kan op basis daarvan de bloeddruk bepalen.

De oscillometrische methode is vandaag de dag de meest gangbare methode. Dit wordt gedaan met een digitale en automatische bloeddrukmeter.   Het meten met een dergelijke bloeddrukmeter is eenvoudig en door iedereen zelfstandig uit te voeren. Een meting duurt ongeveer 30 á 40 seconden. Na afloop krijg je in ieder geval 3 getallen in het scherm te zien, vaak staan deze in een rij onder elkaar: SYS, DIA en PUL. Deze afkortingen staan voor systole (bovendruk), diastole (onderdruk) en pulse (polsslag / hartslag). Samen vormen deze getallen de bloeddruk.

Wat betekenen de getallen die ik op mijn bloeddrukmeter zie?

Als je uiteindelijk hebt besloten om een bloeddrukmeter te kopen wil je natuurlijk ook de getallen die je afleest kunnen interpreteren. Veel mensen vragen zich af wat een goede bloeddruk is, of wat een hoge bloeddruk is. Grofweg kan je stellen dat je bovendruk (sys) in het gemiddelde niet boven de 140 mmHg mag zitten. Als je daar boven zit dan spreekt man van een hoge(re) bloeddruk. Naar gelang iemand ouder is, mogen deze getallen iets hoger liggen. Bespreek dit altijd met je eigen arts. De ideale bloeddruk ligt op ongeveer 120 (bovendruk) en < 90 onderdruk. Een normale hartslag ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Welke bloeddrukmeter moet ik kopen?

Wanneer je een bloeddrukmeter wilt kopen is het uiteraard belangrijk dat je eerst voor jezelf nagaat welke functies je op de bloeddrukmeter wilt hebben. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden bovenop het kunnen meten van de bloeddruk. Je kan hierbij dan bijvoorbeeld denken aan:

  • de mogelijkheid om 3x automatisch te meten en dan het gemiddelde te berekenen
  • de mogelijkheid om te koppelen aan een app
  • wel of geen geheugen
  • geschikt voor 1 of 2 (of meer) personen
  • type manchet

Naar gelang de bloeddrukmeter meer functies en mogelijkheden heeft wordt deze ook duurder. Een goede basis bloeddrukmeter die de bloeddruk meet hoeft niet zo duur te zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat de meter op de lijst van de StrideBP staat. De Hartstichting verwijst naar deze lijst voor het aankopen van een betrouwbare bloeddrukmeter. Bij Bloeddrukmeterswebshop hebben ze al een selecties gemaakt op deze lijst. Zo kun je snel en gemakkelijk een geschikt model vinden.

Waar let je verder op?

Een heel belangrijk aspect van het betrouwbaar (en nauwkeurig) kunnen opmeten van je bloeddruk is een passend manchet. Het is dus verstandig om de omtrek van je bovenarm met een meetlint op te meten. Veel bloeddrukmeters worden geleverd met een M-L manchet. Deze maat is geschikt voor de meeste gebruikers. De minimale en maximale armomtrek moet dan liggen tussen 22 cm en 42 cm. Heb je toch meer nodig? Let dan goed op of er een groter manchet dan 42 cm verkrijgbaar is. Dat is (lang) niet altijd het geval.

Wat zijn goede bloeddrukmeter merken?

Veel fabrikanten hebben vandaag de dag een bloeddrukmeter in het assortiment zitten. Wat belangrijk is met bloeddrukmeters is dat je nagaat of deze ‘’klinisch gevalideerd’’ zijn. Onder andere op de StrideBP lijst kunt u nagaan of dit het geval is. Bloeddrukmeters die je op deze lijst ziet staan zijn getest op betrouwbaarheid en nauwkeurigheid en uiteraard goed bevonden. Onder andere de Nederlandse Hartstichting verwijst naar deze lijst. In de regel zijn de merken Microlife en Omron de belangrijke merken in de bloeddrukmeter markt. Deze twee merken worden veel gebruikt door bijvoorbeeld huisartsen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Vanzelfsprekend staan deze merken op de StrideBP lijst. Een belangrijk verschil tussen de merken is dat Microlife bloeddrukmeters (optioneel) te voorzien zijn van een XL manchet. Voor mensen waarbij de armomtrek groter is dan 42 cm zijn Microlife bloeddrukmeters een goede overweging omdat je daar dus een passend manchet bij kunt krijgen. Bij Omron bloeddrukmeters (en veel andere merken) is de grootst leverbare maat 42 cm.