Iedereen weet wel wat een babyfoon is. Vroeger hadden we alleen een babyfoon met geluid. Dit noemen we een DECT babyfoon. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een babyfoon met camera. Het is handig en je kunt direct zien of (en wat) er aan de hand is als je kleine baby geluid maakt. Op deze pagina helpen we je bij het maken van een juiste keuze. Wij hebben diverse babyfoons met camera getest en helpen je met het kiezen voor de voor jou beste babyfoon met camera.
Waarom kies je voor een babyfoon met camera?
Natuurlijk kun je ook kiezen om een ‘normale’ DECT babyfoon. De meeste ouders kiezen tegenwoordig echter voor de variant met camera. Een babyfoon met camera biedt tal van voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld:
- Direct je kindje zien en horen op het beeldscherm
- (Vaak) praten als je je kindje hoort
- Geluidjes en/-of liedjes afspelen
- De luxere modellen kun je op afstand laten draaien en kantelen
- Nachtzicht-functie
Wat zijn belangrijke punten om op te letten als je een babyfoon koopt?
Wanneer je in blijde verwachting bent van een kindje is een babyfoon een onmisbaar hulpmiddel voor iedere ouder. We kunnen ons goed voorstellen – zeker wanneer je in verwachting bent van je eerste kindje – dat je niet goed weet waar je precies op moet letten. Op deze pagina nemen we je mee en zorgen we dat je alle keuzes goed tegen elkaar kunt afwegen.
Kies je voor een babyfoon met camera of wil je liever een smartphone koppeling?
Dit zijn veruit de meest populaire keuzes. Natuurlijk bestaan er ook nog de traditionele DECT babyfoons, maar wij focussen ons nu op de moderne(re) keuzes. Veel babyfoons hebben tegenwoordig een camera functie. Je bekijkt dan direct op een beeldscherm (de ouderunit) live het beeld dat de camera filmt. De wat duurdere versies hebben ook een WiFi verbinding. Het voordeel hiervan is dat je door middel van een app ook toegang hebt tot het beeld van je babyfoon. Zo kun je bijvoorbeeld ook het beeld zien als je buiten het bereik zit van de babyfoon (bijvoorbeeld de buren van 2 huizen verderop). Dat kan heel handig zijn.
Het bereik van je babyfoon
Als aanvulling op hierboven: let altijd goed op het bereik van je babyfoon. Wanneer je een WiFi ondersteunende babyfoon hebt is dit minder relevant, maar als je babyfoon werkt via een ander protocol is het iets belangrijks om op te letten. Het bereik wordt altijd gecommuniceerd in de specificaties door de fabrikant. Gebruikelijk en aannemelijk is dat de duurdere modellen een verder bereik hebben dan de goedkopere modellen. Maar let op! materialen in een woning kunnen het bereik (sterk) beïnvloeden. Denk hierbij aan dikke (betonnen) vloeren. Stalen deuren/puien. Het heeft allemaal effect op het bereik. Wees dus niet te zuinig met het bereik.
Het inzoomen, draaien en de beeldkwaliteit
De duurdere babyfoons met camera hebben vaak een functie die het mogelijk maakt om in te zoomen en de camera op afstand te draaien en kantelen. Met deze functies heb je altijd een goed zicht op je kindje. Je kunt tenslotte het beeld aanpassen aan de situatie. Daarnaast bestaan er tegenwoordig full-hd babyfoons (1080P) maar ook HD ready (720P) babyfoons. Vanzelfsprekend is de Full-HD variant scherper dan de HD-ready variant.
Het aflezen van de kamertemperatuur
De meeste babyfoons met camera hebben een ingebouwde temperatuursensor. Deze sensor laat de exacte kamertemperatuur zien op het scherm. Dit is handig omdat je zo altijd meteen de actuele omgevingstemperatuur kunt zien. Wanneer het dan te koud of te warm is kun je direct actie ondernemen.
Aanvullende mogelijkheden zoals muziek, terugspreekfuncties
Vaak heb je de mogelijkheid om een babyfoon te kopen waarbij slaapliedjes afspelen tot de mogelijkheden behoort. Je kunt dan diverse rustgevende liedjes afspelen. Dit kan ervoor zorgen dat je kindje rustig inslaapt. Uiteraard is het dan ook weer mogelijk om deze liedjes op afstand uit (of juist aan) te zetten. Ook bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor een terugspreekfunctie. Je kunt dan door middel van een knopje op de ouderunit spreken over de microfoon. Dit kan handig zijn om je kleintje gerust te stellen wanneer hij of zij verdrietig is.
Infrarood camera
In de slaapkamer is het (vaak) donker. Wanneer het donker is en je hebt geen infrarood functie op je camera is het beeld onduidelijker. Let er dus goed op dat je babyfoon een infrarood camera heeft. Vaak schakelt de camera automatisch over op nachtzicht zodat je ook ’s nachts goed beeld hebt.Een beveiligde verbinding
Kies je voor een babyfoon met camera, dan is het uiteraard belangrijk dat jouw babyfoon niet kan gehackt worden. Let daarom goed op of het gaat om een toestel met een beveiligde verbinding zodat alle beelden en views van je baby ook enkel door jou te zien zijn. Ook het feit dat het signaal storingsvrij is, is zeker niet onbelangrijk.