Tips voor een gezonder leven

5 tips om lekker gezond te leven

Iedereen wil goed in zijn of haar vel zitten en zich gezond voelen. Alleen hoe doe je dat? Gezond leven is namelijk is nog niet zo eenvoudig, zeker niet omdat ieder mens anders is. Gelukkig maar. In dit artikel geven we je 5 tips om een gezondere leefstijl te krijgen. Je hoeft heus niet alle tips op te volgen. Zoals gezegd is ieder mens uniek. Kies gewoon de tips uit die op dit moment het beste bij jou passen. In één keer je hele leven omgooien is niet leuk en ook zeker niet nodig.

1. Veel water drinken

We beginnen met een makkelijke, omdat het overgrote merendeel van de mensen die dit artikel lezen over een kraan beschikken. Door water te drinken worden afvalstoffen afgevoerd. Andere voordelen van water drinken zijn dat het vermoeidheid vermindert.

Wat is veel? Het Voedingscentrum heeft het over 1,5 tot 2 liter per dag. Je mag er gerust nog een stukje boven gaan zitten.

2. Goed ontbijten

Veel te veel mensen slaan het ontbijt over. Geen trek, geen tijd of een tactiek om af te vallen, er is geen enkele goede reden om het ontbijt over te slaan. Door te eten wordt je stofwisseling aan het werk gezet. Bovendien zorgt een gezonde ochtendmaaltijd, bijvoorbeeld havermout met bosbessen, ervoor dat je halverwege de ochtend geen hongergevoel krijgt.

3. Bewegen (bij voorkeur in de ochtend)

Bewegen is even belangrijk als ontbijten. Je wordt er fitter van, verbrandt er calorieën mee en maakt er je hoofd mee leeg. Het maakt in principe weinig uit wanneer je sport, maar onze voorkeur gaat uit naar de ochtend. Dan kun je met een fris hoofd de dag tegemoet. Bovendien ben je ’s ochtends nog fris, waardoor het sporten lekker soepel gaat.

4. Regelmaat en variatie

Onze voeding speelt een grote rol bij hoe we ons voelen. Dat je voor een gezonde levensstijl geen fastfood moet eten, is duidelijk. Maar je lichaam heeft net zoveel behoefte aan regelmaat. Probeer je drie hoofdmaaltijden op vaste tijden te doen, uiteraard met een marge van een half uur. Daarnaast is het goed om gevarieerd te eten. De Schijf van Vijf is een prima raadgever. Zo eet je veel verschillende dingen die allemaal gezond zijn.

5. Genoeg slapen

Vooruit dan, nog één aflevering op Netflix. En daarna nog één en voor je het weet is het half 1 ’s nachts. Weer een nacht met te weinig slaap. Dit los je de volgende dag wel op met een extra kop koffie. Helaas pindakaas, maar dit is allebei niet verstanding.

Te veel cafeïne zorgt voor onrust in hoofd en lichaam. Het advies is om niet meer dan 3 kopjes per dag te drinken. En door goed te slapen, heb je die extra kop koffie toch niet nodig. Voor volwassenen is 7 tot 8 uur ideaal. Probeer ook het naar bed gaan op gezette tijden te doen. Natuurlijk mag je een keertje zondigen, als je favoriete serie net een nieuw seizoen heeft.